Първият дипломат на Европейския съюз посети фронтовата линия на войната на

...
Първият дипломат на Европейския съюз посети фронтовата линия на войната на
Коментари Харесай

Първи висш представител на ЕС посети фронта в Източна Украйна в подкрепа срещу Русия

Първият посланик на Европейския съюз посети фронтовата линия на войната на Украйна с подкрепяните от Русия сепаратисти, което Киев приветства като проява на солидарност срещу опасността от нова огромна военна борба с Москва, осведоми " Ройтерс ".

Жозеп Борел хвърча с хеликоптер до източната област Луганск, първият висш представител на Европейски Съюз, който направи това след експлоадирането на спора през 2014 година, като част от западен дипломатически напън в поддръжка на Украйна.

" Много навременно посещаване на фона на съветски шантаж, ескалация и закани ", акцентира украинският външен министър Дмитро Кулеба в изказване, до момента в който придружаваше Борел.

" Украйна има поддръжката на Европейския съюз в опълчването на съветската експанзия. Всъщност тази поддръжка е най-силната от 2014 година насам ", посочи още украинският първи посланик.

Борел се срещна с бойци и цивилни на изток, преди да отлети назад за Киев, където се чака да организира диалози с президента Володимир Зеленски на следващия ден.

" С увеличаването на военните сили на Русия, аз съм тук да покажа поддръжката на Европейски Съюз за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и да поддържа непрекъснатите старания за промени, които са от основно значение за устойчивостта ", написа Борел в " Туитър ".

През последните седмици Украйна се втурна да ускори поддръжката на западните съдружници, обвинявайки Русия в скупчването на десетки хиляди бойци покрай нейните граници в подготовка за допустима широкомащабна военна атака.

Москва отхвърля изказванията на Съединени американски щати, че възнамерява инвазия в Украйна и упреква Киев в скупчването на лични сили в източната част на страната.

Вашингтон съобщи през вчерашния ден, че в Европа има мощен консенсус по отношение на следствията за Русия, в случай че Москва ескалира спора с Украйна.

Отношенията сред Киев и Москва се сринаха, откакто Русия анексира Крим през 2014 година и подкрепяни от Москва сили завзеха територия в Източна Украйна, която Киев желае да си възвърне.

Русия иска гаранции, че НАТО ще спре разширението си на изток и ще приключи военното съдействие с Украйна и Грузия, които имат териториални разногласия с Русия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР